InvoicePlane – Mpdf\mb_regex_encoding

Ada sedikit issue selepas downgrade dari php8 ke php7.4.4 sebab dah clearkan semua packages php7.4.4. Jadi bila buat sedikit research Mpdf function perlu module php-mbstring untuk jalankan function pdf generation. Tapi packages ini perlu dua repository di bawah ada dalam sistem. remi-php74 # cat /etc/yum.repos.d/remi-php74.repoThis repository only provides PHP 7.4 and its extensionsNOTICE: common dependencies … Read more

Malware Attack – Part 2

Selepas dari fix yang aku apply masalah masih ada. Jadi jumpa satu site https://sitecheck.sucuri.net yang boleh scan website dan identify file js mana yang infected. Hasil scan dapat kenal pasti dua fail dari cache directory & file js dari jquery directory infected. Jadi aku remove dua fail tersebut. Cara di atas boleh kata berkesan tapi … Read more

Malware Attack – legendarytable – Part 1

Terbaru website yang saya hosted sendiri kena malware. Malware yang saya jumpa masih boleh di”bersih”kan tapi kena pastikan backup juga masih ada dalam simpanan sekiranya tak boleh dibaikpulih. Simptom malware yang saya jumpa adalah dia sentiasa re-direct kita ke URL yang tidak sepatutnya user pergi seperti contoh website gambling, atau sebagainya. Dalam screenshot dibawah, boleh … Read more

messages & cron log file tak update

Masa update crontab dengan job baru perasan yang cron log tak update. /var/log/message juga tak update. Cari juga penyelesaian di internet dan juga dari portal Red Hat tapi takde yang berhasil. Punca message & cron log tak update sebab service rsyslogd.service tak running. Bila restart service itu dia akan jadi failed balik. Terfikir untuk check … Read more

RTSP ke HLS Conversion

Beberapa hari lepas aku saja buat percubaan untuk host live stream dari CCTV ke VLC Player dan cara setup dia agak mudah juga asalkan kita tahu apa id dan password untuk akses ke RTSP protocol CCTV tersebut. Untuk kes aku seperti mana yang aku pernah cerita sebelum ini, aku menggunakan CCTV HikVision dan ada feature … Read more

Masalah “Mixed Content” Semasa Install Akaunting Software dalam CentOS 7

Masa nak install software Akaunting ini ada satu masalah yang mana dapat error “Mixed Content”. Error log ini cuma boleh nampak bila enable Developer mode dekat browser dan pilih Console tab. Bila load page, untuk kes aku sebab first time installation jadi masa dia load page itu nampak error mixed content ini. Mixed Content: The … Read more

Error: FAILED: failed to get start and end for /dev/nvme1n11

Aku dapat error ini masa tengah nak extend filesystem application. Jadi aku tengok balik apa yang salah. Kalau tengok betul-betul dari output lsblk di bawah kita boleh nampak yang type disk untuk mount point /opt/prod_jira adalah lvm. Jadi dekat sini kita kena guna konsep LVM. Di sini kita tengok saiz disk nvme1n1 adalah 80G. Jadi … Read more

Deploy MQ135 di kawasan dapur

Hari ini aku deploy sensor MQ135 untuk monitor tahap kualiti udara yang berada berdekatan dengan dapur masakan. Nampak semua berjalan dengan baik cuma ada beberapa benda yang aku mula perasan tak kena dengan module ini macam contoh dia tiba-tiba berhenti hantar data. Tapi aku ambil inisiatif deploy sahaja dulu dan tengok balik kemudian. Bawah ini … Read more

HikVision dan NFS Server

Aku baru sahaja beli HikVision Wifi CCTV bulan awal bulan ini untuk monitor kucing dan faktor keselamatan. Model yang aku beli adalah HikVision CCTV DS-2CV1021G0-IDW1 , jadi kalau nak tengok dan berminat nak beli boleh klik ke URL di atas. Disebabkan Wifi CCTV ini akan diletak dekat luar aku memilih untuk ada ciri-ciri IP66 yang … Read more

Deploy WordPress & MySQL menggunakan Microk8s

Dah lama tak usik Kubernetes dan kali terakhir usik tahun 2019 sebab dapat arahan untuk belajar sebab akan terlibat dengan satu projek tapi tak sempat projek tersebut execute, macam-macam jadi dekat company. Aku pun dah cabut dari company tuh tapi ilmu yang aku belajar pasal Kubernetes agak bermanfaat. Proses pembelajaran agak sukar juga sebab belajar … Read more

Speedtest-cli Stop Working –

Tiba-tiba sahaja graf speedtest internet berhenti pada pukul 6AM dan aku terus buat siasatan dan jumpa issue #769 telah pun dibuka di repository speedtest-cli kepunyaan sivel. Bila aku execute script tersebut secara manual, aku dapat error macam ini;ValueError: invalid literal for int() with base 10: Jadi seorang pengguna telah membaiki code tersebut dan di bawah … Read more

Update AWS SG Dengan Dynamic IP dan Debug Cron

Hari ini aku baru sahaja deploy satu script untuk aku sentiasa update AWS Security Group ( AWS SG ) dengan dynamic IP. Script ini akan di’execute” setiap minit menggunakan cron supaya AWS SG akan sentiasa dikemaskini dengan IP yang terbaru. Ini juga demi mengelakkan sebarang kehilangan data berlaku. Script ini bukan aku yang bina tetapi … Read more

Perkongsian Suis Pintar dan Sistem Pengairan Pintar

Projek yang aku bina ini adalah projek pertama dalam penglibatan IOT ( orang kita panggil Internet Kebendaan ). Kalau diikutkan device pertama yang berkaitan dengan IOT aku ada dahulu adalah Raspberry Pi version pertama dan kemudian aku beli Raspberry Pi versi kedua. Kedua-dua RPi aku guna sebagai webserver, media center di rumah sahaja. Penggunaan media … Read more

Capai Kelajuan 520Mbps on Wifi

Pagi ini agak menggembirakan sebab dapat kelajuan maksima 520Mbps ( kelajuan penuh langganan internet ) on Wifi walaupun ada masa tak capai dan aku memahami sebab ia atas Wifi dan tak stabil. Tapi pencapaian untuk dapat kelajuan maksima sudah cukup menggembirakan walaupun dapat dalam sekali dua. Ini dapat membuktikan bahawa kelajuan maksimum boleh dicapai di … Read more

Tarik Data Log Dari Zabbix Agent

Untuk sebuah Zabbix Server dapatkan data log dari server ( Linux ), Zabbix Agent yang running di dalam server tersebut perlu allow Zabbix Server untuk remote execute command yang dia perlu supaya dia boleh baca kandungan log dalam file. Jadi dalam kes ini, setelah kita pastikan firewall dan setup item dari Zabbix Server selesai, kita … Read more

Extend EBS Volume AWS

Bila filesystem dah mencecah lebih 90%, kita kena usahakan untuk menambahkan space di filesystem tersebut, Kalau filesystem tersebut adalah root fileystem, concern perlu lebih sebab sebarang database file boleh corrupt sekiranya space penuh dan aplikasi akan berhenti beroperasi. Untuk task yang aku dapat yang mana aku dah perasan yang filesystem usage untuk salah satu server … Read more

Perfect Hammer

Masa di BAE Systems dulu ada satu masa hardware blade server down. Blade server tu pula host ESX, dalam ESX ada banyak server-server virtual. Blade server ini dia duduk dalam enclosure / box, dalam satu box itu boleh masuk banyak blade server, seingat 10-12 blade server. Jadi enclosure box ini kalau boleh remote kita boleh … Read more

Error – throw err;

Bila nak start process ionic serve, aku dapat error macam di bawah. Jadi isu ini jadi bila aku copy project ini dari directory dan segala node_modules cuma kenal libraries dan module dalam path directory tersebut jadi apabila dia dipindahkan ke directory path dah jadi lain. Jadi apa yang aku cuba aku buang semua node_modules dan … Read more