Speedtest-cli Stop Working –

Tiba-tiba sahaja graf speedtest internet berhenti pada pukul 6AM dan aku terus buat siasatan dan jumpa issue #769 telah pun dibuka di repository speedtest-cli kepunyaan sivel. Bila aku execute script tersebut secara manual, aku dapat error macam ini;ValueError: invalid literal for int() with base 10: Jadi seorang pengguna telah membaiki code tersebut dan di bawah … Read more

Update AWS SG Dengan Dynamic IP dan Debug Cron

Hari ini aku baru sahaja deploy satu script untuk aku sentiasa update AWS Security Group ( AWS SG ) dengan dynamic IP. Script ini akan di’execute” setiap minit menggunakan cron supaya AWS SG akan sentiasa dikemaskini dengan IP yang terbaru. Ini juga demi mengelakkan sebarang kehilangan data berlaku. Script ini bukan aku yang bina tetapi … Read more

Perkongsian Suis Pintar dan Sistem Pengairan Pintar

Projek yang aku bina ini adalah projek pertama dalam penglibatan IOT ( orang kita panggil Internet Kebendaan ). Kalau diikutkan device pertama yang berkaitan dengan IOT aku ada dahulu adalah Raspberry Pi version pertama dan kemudian aku beli Raspberry Pi versi kedua. Kedua-dua RPi aku guna sebagai webserver, media center di rumah sahaja. Penggunaan media … Read more

Capai Kelajuan 520Mbps on Wifi

Pagi ini agak menggembirakan sebab dapat kelajuan maksima 520Mbps ( kelajuan penuh langganan internet ) on Wifi walaupun ada masa tak capai dan aku memahami sebab ia atas Wifi dan tak stabil. Tapi pencapaian untuk dapat kelajuan maksima sudah cukup menggembirakan walaupun dapat dalam sekali dua. Ini dapat membuktikan bahawa kelajuan maksimum boleh dicapai di … Read more

Tarik Data Log Dari Zabbix Agent

Untuk sebuah Zabbix Server dapatkan data log dari server ( Linux ), Zabbix Agent yang running di dalam server tersebut perlu allow Zabbix Server untuk remote execute command yang dia perlu supaya dia boleh baca kandungan log dalam file. Jadi dalam kes ini, setelah kita pastikan firewall dan setup item dari Zabbix Server selesai, kita … Read more

Extend EBS Volume AWS

Bila filesystem dah mencecah lebih 90%, kita kena usahakan untuk menambahkan space di filesystem tersebut, Kalau filesystem tersebut adalah root fileystem, concern perlu lebih sebab sebarang database file boleh corrupt sekiranya space penuh dan aplikasi akan berhenti beroperasi. Untuk task yang aku dapat yang mana aku dah perasan yang filesystem usage untuk salah satu server … Read more

Perfect Hammer

Masa di BAE Systems dulu ada satu masa hardware blade server down. Blade server tu pula host ESX, dalam ESX ada banyak server-server virtual. Blade server ini dia duduk dalam enclosure / box, dalam satu box itu boleh masuk banyak blade server, seingat 10-12 blade server. Jadi enclosure box ini kalau boleh remote kita boleh … Read more

Error – throw err;

Bila nak start process ionic serve, aku dapat error macam di bawah. Jadi isu ini jadi bila aku copy project ini dari directory dan segala node_modules cuma kenal libraries dan module dalam path directory tersebut jadi apabila dia dipindahkan ke directory path dah jadi lain. Jadi apa yang aku cuba aku buang semua node_modules dan … Read more

Generate Thread Dump Dengan jstack

Ada masa-masa kalau terdapat isu dengan java kita perlu buat sedikit analysis dengan thread dump tersebut jadi tools yang kebiasaan aku gunakan untuk mengumpul thread dump tersebut adalah dengan menggunakan jstack. Untuk menggunakan jstack ini perlu tahu di mana lokasi jstack tersebut sebab kebiasaan shell yang kita gunakan tidak set path ke java yang mempunyai … Read more