Error – throw err;

Bila nak start process ionic serve, aku dapat error macam di bawah. Jadi isu ini jadi bila aku copy project ini dari directory dan segala node_modules cuma kenal libraries dan module dalam path directory tersebut jadi apabila dia dipindahkan ke directory path dah jadi lain. Jadi apa yang aku cuba aku buang semua node_modules dan … Read more

Generate Thread Dump Dengan jstack

Ada masa-masa kalau terdapat isu dengan java kita perlu buat sedikit analysis dengan thread dump tersebut jadi tools yang kebiasaan aku gunakan untuk mengumpul thread dump tersebut adalah dengan menggunakan jstack. Untuk menggunakan jstack ini perlu tahu di mana lokasi jstack tersebut sebab kebiasaan shell yang kita gunakan tidak set path ke java yang mempunyai … Read more

gzip Compressing Dengan HaProxy

Malam tadi buat performance test menggunakan website GTmetrix, ada beberapa area yang kena adjust sikit supaya performance website jadi lebih baik. Tapi malam tadi hanya sempat untuk tambah gzip compression di bahagian reverse proxy dan hasil test untuk kali kedua agak positif. Sebelum Selepas Untuk buat adjustment dalam HaProxy cuma perlu tambah dua parameter iaitu; … Read more

Masalah Dengan no kex alg

Beberapa hari lepas aku reinstall package OpenSSH Server ( openssh-server ) atas server ( CentOS 7 )aku atas sebab tertentu yang mana aku dapati yang process sshd tak boleh nak bind dengan port 22, walhal process sshd dah pun bind dengan port 22 sebenarnya. Jadi aku reinstall package openssh-server dan dah fix issue tersebut. Tapi … Read more

Temperature Sensor DHT11, PubClient, WifiManager, MQTT Dengan ESP8266 NodeMCU v3

DHT11 adalah satu sensor yang mana kita boleh mendapatkan bacaan humidity ( kelembapan ) & temperature ( suhu ) di dalam sesuatu kawasan. DHT11 yang juga dikenali sebagai temperature sensor module boleh digunakan dengan Raspberry Pi dan ESP8266. Sensor module ini menjadi pilihan ramai kerana faktor ia-nya murah dan banyak sumber rujukan code cara untuk … Read more

Unifi Fiber Connection Speed ke InfluxDB

Aku suka monitor kelajuan internet rumah sebab benda ini jarang orang ambil peduli samada mereka dapat kelajuan penuh dan bayaran service bulanan yang dibayar betul-betul berbaloi atau tidak dengan apa yang mereka dapat. Jadi untuk pengguna biasa mereka susah nak monitor sebab software ini memerlukan sistem yang boleh bekerja 24×7 baru kita boleh dapat kesan … Read more

Soil Moisture Stop Functioning

Beberapa hari lepas soil moisture aku dah gagal berfungsi jadi aku dah tak dapat reading soil moisture dari tanah. Aku dah perasan dari awal minggu ini yang mana sensor dah mula bagi bacaan sentiasa meningkat / mendadak / pelik. Kalau tengok dari graf bawah ini, dah boleh perasan trending bacaan dah start pelik. Masa baru … Read more

Review Soil Moisture Sensor

Aku ada beli soil moisture sensor module dengan harga Rm5 dari Cytron Technologies. Aku beli pada 22 Ogos 2019 dan start pakai module ini pada 20 Disember 2019. Sepanjang tempoh pembelian aku tak pernah guna sensor ini dan sentiasa berada di tempat kering. Jadi pada 20 Disember 2019 bila dah mulai pakai aku celup sensor … Read more

Apa Anda Perlu Tahu Sebelum Beli Water Solenoid Valve

Sebelum beli perkara pertama yang nak kena ambil tahu adalah berapa tekanan yang solenoid valve tersebut boleh terima. Nilai tekanan tersebut boleh di-semak di spesifikasi solenoid valve yang kita nak beli. Unit yang digunakan adalah MPa – Megapascal Pressure Unit, tapi kebiasaan unit yang kita familiar adalah PSI, biasa kita nampak di stesen minyak tempat … Read more

ezbiz Online, Separa Online

Baru-baru ini aku buka akaun untuk daftar syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menggunakan sistem ezbiz. Selepas dapat login ezbiz, aku login dan semasa hover ke menu My Business Services aku nampak maklumat dalam bulatan merah ini. SSM mahukan pengguna untuk datang ke kaunter dan buat pengesahan cap jari baru boleh guna sistem ezbiz. Boleh … Read more